”رای الکترال در انتخابات آمریکا ”
به نام خدا و با سلام
وقتی مردم آمریکا در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا رأی میدهند، در واقع با این رأی به نمایندگانشان در کالج الکترال که شامل ۵۳۸ عضو است، حکم میکنند که به چهکسی رأی بدهند. یعنی نمایندگان کالج الکترال از خودشان حق رأی ندارند و رأیشان نمادین است و متعلق به نامزدی است که مردم همان ایالت او را انتخاب کردهاند.
مثلا اگر مردم فلوریدا ترامپ را انتخاب کنند، نمایندگان آنها در کالج الکترال نمیتوانند با اختیار خودشان مثلا به بایدن رأی دهند.
اینکه هر ایالت چه تعداد نماینده در کالج الکترال دارد به جمعیت آن ایالت و نسبت آن به کل کشور بستگی دارد.
ایالتهای پرجمعیتی مانند کالیفرنیا، تگزاس، نیویورک، فلوریدا، پنسیلوانیا و ایلینویز که بیشترین جمعیت را در میان ایالتهای آمریکا دارند، بیشترین آرای الکترال را هم بهخود اختصاص دادهاند.
نکته مهم که شاید کمتر گفته شده این است که الکتور ها (انتخاب کنندگان ) افراد منتخب احزاب سیاسی و افراد گمنام و بعضا معروف سیاسی و یا حتی غیرسیاسی هستند و این الکتورها کاملا بر اساس قوانین ایالتی رای میدهند نه بر اساس قوانین فدرال !
یعنی یک الکتور میتونه در یک ایالتی کاملا بی وفایی کند و بر خلاف رای کل ایالت به نامزد دلخواه خودش رای بدهد و در نتیجه برای همیشه رد صلاحیت میشه و ممکنه جریمه هم بشه ولی رای اون دیگه تغییر نمیکنه ( مثل اشتباه داور مسابقه فوتبال که غیر قابل بازگشت هست ) و هر الکتور میتونه به راحتی بازی رو بهم بزنه که این اتفاق در تاریخ آمریکا گاهی اتفاق افتاده است .
کالیفرنیا با ۳۷میلیون نفر، ۵۵آرای الکترال دارد. یعنی هم در فهرست جمعیتی اول است و هم در فهرست آرای تعیینکننده رئیسجمهور.
حالا این عدد ۵۵ از کجا آمده ؟
هر ایالت جدا از مساحت و یا جمعیت بطور برابر دارای دو (۲ ) سناتور است .
کنگره آمریکا دارای دو مجلس است . مجلس سنا و مجلس نمایندگان که زیر مجموعه کنگره آمریکا هستند .
۱- سنای آمریکا : تعداد ۱۰۰ سناتور در سنای آمریکا وجود دارد یعنی آمریکا ۵۰ ایالت دارد و هر ایالت دو سناتور .
۲- مجلس نمایندگان : تعداد ۴۳۵ عضو دارد که هر ایالت بر اساس جمعیت ایالتی تعداد مشخص نمایندگان دارند . مثلا کالیفرنیا ۵۳ نماینده مجلس در کنگره دارد .
حالا میخواهیم الکترال هر ایالت را حساب کنیم با مثال :
– کالیفرنیا ۵۳ نماینده + ۲ سناتور میشود ۵۵ رای الکترال کالیفرنیا
– فلوریدا ۲۷ نماینده + ۲ سناتور میشود ۲۹ رای الکترال فلوریدا
-تگزاس ۳۶ نماینده + ۲ سناتور میشود ۳۸ الکترال تگزاس
– ایلینویز ۱۸ تا نماینده +۲ سناتور میشود ۲۰ الکترال ایلینویز
و تا آخر و ۵۰ ایالت بجز شهر واشنگتون دی سی که پایتخت آمریکاست و عضو هیچ ایالتی نیست و سه(۳) رای الکترال دارد .
کل تعداد الکترال ها میشود ۵۳۸
( که تعداد کل نمایندگان کنگره میشود ) که هر نامزدی ۲۷۰ رو بیاره برنده انتخابات میشه حتی اگر تعداد رای های کل آمریکا رو هم بدست نیاره.
این براساس تعریف مفهوم دمکراسی که حکومت اکثریت بر اقلیت است برنامهریزی شدهاست. مثلا ورمونت با ۶۰۰هزار نفر جمعیت تنها سه رأی الکترال دارد.
اگر نامزدی اکثریت آرای مردم در ۱۱ایالت پرجمعیت یعنی کالیفرنیا، نیویورک، تگزاس، فلوریدا، پنسیلوانیا، ایلینویز، اوهایو، میشیگان، نیوجرسی، کارولینای شمالی و جورجیا را بهدست بیاره ؛ رئیسجمهور میشه ، حتی اگر در ۳۹ایالت کم جمعیتتر هیچ رأیی بهدست نیاورده باشه . مجموع آرای الکترال آن ۱۱ایالت به ۲۷۰میرسد و این حد نصابی است که نامزد برنده باید از مجموع ۵۳۸رأی الکترال بهدست بیاورد.
به این ترتیب چون جمعیت ساکنان ۳۹ایالتی که به نامزد برنده رأی ندادهاند، از مجموع شهروندان ۱۱ایالت اصلی بیشتر است، بنابراین نامزد برنده بدون اینکه رأی اکثریت مردم را بهدست بیاره با مجموع آرای الکترال ۱۱ایالت پرجمعیت به کاخ سفید میرود. در تاریخ آمریکا تا به حال سه بار این اتفاق افتاده است .
سیستم انتخاباتی آمریکا متعلق به ۳۰۰سال پیش است .
زمانی که بنیانگذاران ایالات متحده همه توجه خود را معطوف به این کردهبودند که در نوشتن قوانین و تعبیه سازوکارهای ساختار سیاسی، ارکانی چون مردم و حکومت، دولت فدرالی و دولت ایالتی مخدوش نشه.
به همینخاطر کنگره دارای دو بخش است یکی مجلس نمایندگان که متعلق به مردم و دیگری سنا که وزنه حکومتی داره . رأیگیری هم در دو بخش صورت میگیرد. مردم رأی میدهند و کالج انتخاباتی هم بهعنوان نماینده سیستم حکومتی، این رأی را تایید میکنه. انتقاد به این سیستم که ۳۰۰ سال پیش بنانهاده شده است وجود دارد.
در این مکانیزم شائبه وجود یک سیستم کاملا مخفی در تحلیل نهایی که میتواند رییس جمهور را انتخاب کند در ذهن بیشتر متصور هست تا دموکراسی مبتنی بر مفاهیم مدرن علوم سیاسی و اجتماعی.
کمیته سیاسی حزب همت