مشکلات پایتخت و ظرفیت های مکران
این روزها از قابلیت ها و ظرفیت های منطقه مکران بسیار شنیده میشود تا حدی که گفته می شود این منطقه رقیب تهران خواهد شد و گویی با موقعیت های تجاری، کشاورزی، گردشگری و دسترسی به آب های آزاد اقیانوس هند موضوع انتقال پایتخت از تهران به مکران در دولت جدید جدی تر دنبال میشود . این موضوع از موضوعات مهم و قابل توجهی است که این روزها درباره آن بیشتر می شنویم.
هژیر ضیایی جم سخنگوی حزب همت درخصوص ظرفیت های منطقه مکران و نگاه ویژه مسئولان به این منطقه گفت: سواحل مکران منطقهای تاریخی و جغرافیایی است که در جنوب شرقی ایران و بخشهایی از جنوب غربی پاکستان واقع شده است و در حاشیه دریای عمان قرار دارد و به دلیل موقعیت استراتژیک، تاریخی و طبیعی خود، از اهمیت ویژهای برخوردار است. باید گفت این سرزمین سرشار از ظرفیت ها برای اشتغال زایی و تولید است اما باید زیرساخت های مناسبی برای آن تامین گردد. تهران به عنوان پایتخت ایران با مشکلات فراوانی دست و پنجه نرم میکند که مهمترین آنها آب است و از طرفی میزان برداشت از منابع آب زیرزمینی در تهران به مرز بحرانی رسیده ، البته بحران آب یک معضل ملی است و در بیشتر مناطق کشور وجود دارد.
وی افزود: اینکه مسئولان با جدیت این موضوع را پیگیری میکنند خوب است اما چرا زودتر به فکر چاره نبودند. کشور ما نیاز به ابر پروژه ها دارد؛ ابر پروژه ها سبب فعال شدن اقتصاد و ایجاد رشد اقتصادی در کشور میشوند بنابراین باید ابر پروژه ها فعال شوند.پیش از این هم طرحی با عنوان سند آمایش سرزمین مطرح شده بود . در سال ۱۳۵۳ شرکت ستیرات فرانسه طرح سند آمایش سرزمین را تدوین کرد که موضوعات مهم و جالبی در آن اشاره شده بود و یکی از آنها همین کمبود آب در کشور بوده است.
ضیایی جم درباره اشاره به ظرفیت های مناطق جنوبی کشور در این طرح بیان کرد: این طرح در دو فاز تدوین شده بود که فاز اول آن نگاه ۲۵ ساله داشت و در پایان طرح یعنی سال ۱۳۷۸ کلاً جمعیت کشور را ۵۰ میلیون نفر پیش بینی کرده و قراربود بخشی از این ۵۰ میلیون جمعیت، یعنی ۲۵ میلیون آن در سواحل شمالی خلیج فارس (سواحل مکران) اسکان داده شوند. دلیل این استقرار هم موقعیت ترانزیتی مکران و دسترسی به آب های پایدار و فراوان اقیانوس هند و قابلیت های کشاورزی در این منطقه بود.همچنین گفته شده بود که ۲۵ سال بعد ازسال ۱۳۷۸ و درصورت تحقق اهداف اولیه طرح، میتوان ۲۵ میلیون نفر دیگر را در این سواحل مستقر و کلاً پنجاه میلیون نفر را در این سواحل اسکان داد( فاز دوم) .
ضیایی ادامه داد: اما متاسفانه این طرح با برنامه خوبی که داشت به دست فراموشی سپرده شد. توسعه نامتوازن سبب شد تا دریاچه ارومیه خشک شود، تالاب گاوخونی تبدیل به کانون ریزگرد شود و نیمی از وسعت جنگلهای هیرکانی شمال ایران را از دست بدهیم و البته شاهد ویلا سازی در زمین های کشاورزی و تغییر کاربری آنها هم باشیم .
سخنگوی حزب همت در پایان خاطرنشان کرد: امید است با توجه ویژه مسئولان و همکاری ارگان های مربوطه بتوان بخشی از مشکلات را حل کرد و معضل آب را که مهمترین مشکل کشور است تا حد زیادی کنترل کرد.
هژیر ضیائی جم
سخنگوی حزب همت